Blog ‘Joyful ondernemen’ deel 2 – Stappen wij vrouwen voldoende uit onze comfortzone?

“Alles is mogelijk, als je er maar met heel je hart voor gaat” Dat is zijn de woorden die mijn moeder altijd tegen me zei. En het is waar, alleen dien je daarvoor wel uit je comfortzone te treden. Doen wat je echt leuk vind en er ook geld mee verdienen? Dat is Joyful ondernemen, maar je moet er wel voor durven gaan! Je bent niet voor niets ondernemer geworden… toch? Er zijn vast mensen in je omgeving die het je afraadde terwijl je het wel graag wilde, of het kan zijn dat je in een situatie zat waarbij het niet anders kon. Hoe dan ook. Je bent uit je comfortzone gestapt om het ondernemerschap aan te gaan terwijl je waarschijnlijk ook een hoop andere ballen in de lucht diende te houden. 

Wil je meer uit je comfortzone stappen? Stel jezelf dan deze vragen:

– Heb je het gevoel dat je meer kunt dan je nu laat zien?

– Durf je risico’s te nemen?

– Wil jij jezelf naar een nieuw niveau tillen?

– Blijf je in je comfortzone? Of neem je de kans?

– Durf je (schijn)zekerheid op te geven voor een mogelijke beloning in de toekomst?

– Heb jij  een persoon die je als klankbord kunt gebruiken?

Het vergt moed om uit je comfortzone te stappen, je neemt risico’s en zult geheid een aantal keer falen. Daarna is het zaak jezelf af te stoffen en gewoon weer op te staan. Om je mindset positief en joyful te houden tijdens deze soms niet fijne reis is het belangrijk om winsten te vieren. Wanneer je een vooruitgang boekt die wellicht in jouw ogen klein is, kan dat net datgene zijn wat later leidt grotere successen. Wees tijdens de stappen die je onderneemt trots op jezelf en durf je successen te vieren!

Iedere stap draagt bij aan de joy die je ervaart tijdens het ondernemen. Verwen jezelf of geef een mini feestje bij:

– Het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel.

– Je eerste klanten.

– Het uploaden van je eerste blog of vlog.

– Het aannemen van je eerste personeelslid.

– Je eerste jaaromzet.

Uit je comfortzone stappen is essentieel om joyful te ondernemen. Anders zul je nooit weten of dat mooie idee een succes had kunnen zijn en je er veel mensen mee zou hebben geholpen. De valkuil is dat je kunt doorschieten, en te veel buiten je comfortzone leeft. Ik denk dat iedere ondernemer dit wel in een of andere vorm heeft meegemaakt. De stretch is dan zo heftig, er zit geen rek meer in het elastiek, en je knapt.

Burn-outs zijn geen ongewoon fenomeen bij ondernemers, en ze zijn vaak het resultaat van te lang buiten je comfortzone leven. Vooral als vrouw kan het soms lastig zijn om je grenzen aan te geven, in de opvoeding maar ook in onze cultuur wordt van ons verwacht dat we ‘aardig’ zijn. Maar aardig zijn voor jezelf dat is de eerste stap om Joyful te kunnen ondernemen. Als jij gelukkig bent, straal je dat uit naar je klanten, je partner, je gezien en iedereen om je heen.

Ik wens je veel plezier met Joyful ondernemen!

Sentini

Sentini Grunberg (1987) is sinds haar negentiende ondernemer, heeft medisch biologie gestudeerd én een master management en ondernemerschap gedaan. Met haar videomarketingbureau GrunbergPR helpt ze MKB bedrijven en corporates met hun online zichtbaarheid. Het podium is haar thuis. Daarom staat ze regelmatig als spreker en dagvoorzitter op events om het publiek te inspireren. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot aan Silicon Valley. In mei 2017 komt haar eerste boek uit genaamd www.joyfulondernemen.com. Dit boek gaat over de mindset om met positieve energie te ondernemen, ongeacht in welke fase van ondernemerschap je zit.

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.