Interview inspirerende vrouw: Birgit van Wijk

Lees het interview van Birgit van Wijk, eigenaresse ontwerpstudio PoppyRed te Alkmaar.

“In groep 3 van de basisschool leerde ik voor het eerst schrijven en ik denk dat hier mijn fascinatie voor het schrijven is begonnen. Birgit heeft dit jaar de posters, flyers en visitekaartjes gemaakt voor het platform WomanLink.

Interview van “Liefs uit Alkmaar”

De manier waarop haar moeder in het leven staat heeft Birgit als voorbeeld genomen en het ondernemen van haar geërfd. Het is een keuze een weg in te slaan en het leven voor een groot deel maakbaar te maken waar je gelukkig mee bent.

Birgit van Wijk is geboren te Boxtel, Noord-Brabant. Op haar tweede is zij verhuisd met haar ouders en broer naar Valkenswaard en heeft hier haar jeugd doorgebracht. Haar vader werkte voor het ministerie van landbouw in de buitendienst en is nu met pensioen. Nadat de kinderen groot waren is haar moeder zich gaan richten op het vak Yogadocente en is een eigen yogacentrum gestart. Inmiddels beheert haar moeder al enige jaren een gezinscamping in Frankrijk.

In groep 3 van de basisschool leerde Birgit voor het eerst schrijven en ze denkt dat hier haar fascinatie voor het schrijven is begonnen. Met name het technisch schrijven nam ze heel serieus. Dit om hoge cijfers te halen, dat vond ze heel belangrijk. Ze schreef daarom langzamer waardoor de letters veel netter werden. De vormen, de type letters, de verschillende handschriften, het gebruik van verschillende schrijfmaterialen en de afwisseling van hoe je deze materialen gebruikt, maakt het leuk en spannend.

Als kind was Birgit ook graag creatief bezig met o.a. origami, fimo klei en kalligrafie. Met haar moeder zat ze ook geregeld achter de naaimachine. Samen bedachten we het ontwerp/patroon en haar moeder naaide de onderdelen in elkaar tot een mooi kledingstuk. Als bijbaantje begon Birgit met het maken van met de hand versierde bruidskammetjes. Versierd met tule, roosjes en veertjes. Vervolgens werkte ze een paar jaar op de zaterdag in een tuincentrum in de buurt. Hier mocht ze de plantenbakjes opmaken. Daarna is ze in de horeca gaan werken. Via een vriendin is ze als keukenhulp gaan werken. Borden opmaken van salade gerechten en ijsdesserts. Dit heeft ze lang gedaan. Werken in de avonduren was makkelijk te combineren naast school en later haar werk.

Aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven kwam ze in aanraking met het vak Typografie (lettertheorie en letters tekenen). Vervolgens is zij uit huis gegaan en in Maastricht gaan wonen om de studie aan de Academie voor de Beeldende Kunsten te gaan volgen. Door de afstand van Maastricht naar Valkenswaard voor haar werk, familie en vrienden, was dit lastig te combineren. Na een half jaar is Birgit met de studie gestopt. Terug in Valkenswaard is Birgit gaan werken als DTP’er/Grafisch Vormgever bij een interieurstoffen bedrijf (Kobe) op de afdeling Styling.

Na 3 jaar als DTP’er/Grafisch Vormgever te hebben gewerkt, wilde Birgit graag het onderwijs in. De vakken aan de Pabo waren gemaakt voor Birgit maar het lesgeven lag haar niet en verliet ze de opleiding na het tweede jaar. Naast verplichte vakken werden er aparte modules aangeboden om je te kunnen specialiseren. Birgit koos het vak Schoonschrijven waar ze een diploma voor behaalde. Het [x] Grafisch Vormgeven pakte Birgit weer op bij een reclamebureau in vastgoed promotie. Omdat Birgit wel van een uitdaging houdt en meer wilde dan DTP of Vormgeven, kreeg ze na een jaar de vrije hand om een project te ontwerpen. Hierdoor merkte ze op dat dit echt haar ding was en in door wilde gaan.

Na de ontmoeting met haar vriend is Birgit bij hem in Alkmaar komen wonen. Inmiddels is deze stad meer dan 5 jaar haar thuis. In de grafische sector was helaas weinig werk te vinden. Omdat ze op de Pabo heeft gezeten was het mogelijk om bij Kiddies Kinderdagverblijf te werken op de BSO. Inmiddels is die baan bij Kiddies gestopt en werkt ze 1 dag in de week voor Zonvaart Reizen als communicatiemedewerker/grafisch vormgever. Eenmaal gesetteld is Birgit haar eigen grafische ontwerpstudio PoppyRed [x] gestart en werkt ze aan huis. Een opdracht van haar oude baas uit Valkenswaard gaf de doorslag om voor zichzelf te gaan beginnen. Het bleef niet alleen bij het grafisch ontwerpen. Met haar liefde voor letters is Birgit begonnen met o,a. workshops Handlettering. Na een oproep op Twitter kreeg ze leuke reacties terug, wat de doorslag gaf de workshops te gaan organiseren. In een interieurwinkel (Goed in Stijl) in Wormerveer heeft ze haar eerste workshops gegeven. Inmiddels is ze werkzaam op verschillende locaties, zoals een interieurwinkel in Zaandam (voorheen zat deze winkel in Bussum), bij Kkip Het Pakhuis in Schagen en een bakwinkel in Den Helder. Birgit heeft ook een nieuwe workshop opgezet, moderne kalligrafie. Aan ‘t Kooltuintje 16 huurt ze een mooie ruimte om workshops te kunnen geven voor maximaal 8 personen.

De naam PoppyRed is sinds haar 16e altijd bijgebleven. In die tijd de bekende potjes verf voor het haar die allen een eigen naam hadden. De semi permanente haarverf, met de naam Poppyred (Klaproosrood), gebruikte Birgit om het haar te accentueren. Daarbij vond ze het toepasselijk om een kleur aan haar bedrijf te koppelen omdat we in de grafische sector veel met kleuren werken. PoppyRed Ontwerpstudio bestaat nu 5 jaar en heeft haar eerste lustrum gevierd.

De ambities voor de toekomst zijn steeds nieuwe workshops ontwikkelen zoals, illustreren en tekst- of krijtbord schrijven. Voor haar eigen creativiteit zou Birgit het leuk vinden om voor een week- of maandblad een letter illustratie te mogen maken. Dit zou echt te gek zijn.

Of het bedenken/maken van bijvoorbeeld een combinatie van een handletteringsboek en een kookboek met bijvoorbeeld geïllustreerde recepten. De mix van (letter)illustratie en grafisch ontwerp opdrachten is waar Birgit letterlijk een lach van op haar gezicht krijgt.

Waar in Birgit anderen zou willen inspireren: tijdens de workshop geeft ze bijvoorbeeld een schrijfdemonstratie met verschillende schrijfmaterialen.

Dat vind ze zelf altijd erg leuk om te doen en het inspireert anderen ook, hoort ze ook terug van de deelnemers.

Ze heeft ook eens een 30-dagenchallenge (januari 2016 in moderne kalligrafie) en 2x een 52-wekenchallenge gehouden (in 2013-2014) elke week een handletteringillustratie maken voor op mijn blog en in 2015 elke week een handleterings/kalligrafie-filmpje gemaakt. Zowel voor haarzelf een inspiratiebron maar ook voor anderen.

Workshops die Birgit nog gaat geven en waar nog plekken vrij voor zijn, zijn:

28 mei in Schagen (handlettering)

4 juni in Zaandam (handlettering)

11 juni in Alkmaar (moderne kalligrafie)

20 juni in Alkmaar (handlettering)

9 juli in Alkmaar (moderne kalligrafie)

Kijk op website voor meer info:

http://www.poppy-red.nl/index.php/workshop- moderne-kalligrafie/

http://www.poppy-red.nl/index.php/workshop- handlettering/

QUOTE

Birgit: ‘Een mooie ervaring die ik heb mee mogen maken, is dat ik vorig jaar voor de maand februari in de Woonspecial van de Libelle stond. Waarbij een van mijn werkstukken op hout stond gefotografeerd. Ik verwachtte een kleine foto maar het stond pagina groot afgebeeld’.

Lees deze week het interview van Birgit van Wijk, eigenaresse ontwerpstudio

PoppyRed te Alkmaar.

*fotografie Natasja van der Woude (schrijfmaterialen 1)

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.