Interview met schrijfster Cora Vonk

Cora Vonk over schrijven, flow en niet opgeven: “Wil je gaan schrijven? Gewoon doen!

‘Maak het leuk en behapbaar voor jezelf: schrijf elke dag 1 tot 2 bladzijden en dan groeit het boek vanzelf.’

Cora doet de deur van haar appartement open, waar zij samen met haar man woont en verwelkomt mij met een stralende lach. In ditzelfde appartement is het idee geboren om haar kennis over het kopen en het bewonen van een appartement te delen en het resultaat hiervan is gevat in “Handboek voor appartement bewoners”.

Toen zij 12 jaar geleden samen met haar man hun appartement kochten, waren zij verbaasd over de keuzes die de Vereniging van Eigenaren (VvE) maakte m.b.t. bepaalde uitgaven, uitvoering van werkzaamheden enz. Ook hadden zij het gevoel geen grip te hebben op de servicekosten. Cora besloot daarom secretaris te worden van de VvE, om hier wel meer invloed op uit te kunnen oefenen.

Dit deed zij in combinatie met haar loopbaan als HR manager, totdat zij 6 jaar geleden na een tweede reorganisatie zelf zonder baan kwam te zitten. Deze periode is haar niet in de koude kleren gaan zitten, maar door haar daadkracht en doorzettingsvermogen is zij via een interim-klus bij de Vrijwilligerscentrale Regio Alkmaar als operationeel manager aan het werk gegaan. Helaas is haar contract door bezuinigingen niet omgezet in een vast contract, iets wat zij nog steeds als erg jammer ervaart: zij heeft met veel passie en met behulp van een enthousiast team de Vrijwilligerscentrale in Alkmaar op de kaart gezet en een vrijwilligersacademie geïnitieerd.

Omdat de arbeidsmarkt destijds niet gunstig was voor sollicitanten in de sectoren HR en Welzijn heeft deze stoere vrouw haar jarenlange kennis en ervaring met VvE gebruikt om een adviesbureau voor VvE’s te starten. Haar bureau deed o.a. het beheer van kleinere VvE’s, bemiddelde bij burenruzies en gaf juridisch en praktisch advies. Daarnaast heeft ze als expert ook het eerder genoemde “Handboek voor appartement bewoners” geschreven, dat op 13 februari 2016 is uitgebracht. De recensies zijn positief: laagdrempelig, praktisch en het leest lekker weg.

Cora heeft het schrijven van haar boek als erg leuk ervaren: je bent echt iets aan het creëren, maar ook de momenten van successen en blijdschap na het uitgeven van het boek zijn geweldig. Zo kan zij zich als de dag van gisteren de dag heugen dat zij in de bibliotheek-app haar eigen boek kon reserveren. Het boek heeft ze voor een groot gedeelte in Bangkok geschreven: in het buitenland heeft ze geen afleiding van alledaagse beslommeringen en zit ze helemaal in haar flow.

Naast haar wens om haar kennis te delen, heeft ook haar begeleider van de opleiding NLP, die zij bij NTINLP in Limmen heeft gevolgd, haar geïnspireerd om te gaan schrijven. Zo kon zij haar status van manager loslaten en doen wat zij wel energie van kreeg: het delen van haar kennis en in dit geval anderen op praktische en toegankelijke wijze wegwijs maken in het kopen en bewonen van een appartement. Dit boek was het eindpunt van haar VvE-avontuur: ze is gestopt met haar adviesbureau, omdat niet veel VvE bereid waren voor haar diensten te betalen en zij ook teveel negativiteit ervaarde in haar dienstverlening door o.a. de vele burenruzies waarin zij moest bemiddelen.

Ik zie aan haar gezicht dat het ook goed is zo. Ze vertelt mij namelijk ook met veel passie over haar tweede boek, dat nu in de maak is: het wordt een bundeling van verschillende trends, een antwoord op vragen die je hebt over verschillende onderwerpen, op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Ik zie dat zij overloopt van energie en dat ze oplicht van plezier over hetgeen ze nu aan het creëren is.

Op de vraag wat zij andere vrouwen wil meegeven om ook hun passie voor schrijven vorm te geven, antwoord ze: ‘Gewoon doen! Maak het leuk en behapbaar voor jezelf: schrijf elke dag 1 tot 2 bladzijden en dan groeit het boek vanzelf. Laat ook iemand meelezen, die opbouwende kritiek aan je kan geven en heb vooral plezier met het creatieve proces!’

Geschreven voor WomanLink
Auteur: Marija Kocetanovic

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.