Interview met schrijfster Margreet Bootsma

Wie is Margreet Bootsma en wat drijft haar? Dat is de vraag die me voornamelijk bezighoudt wanneer ik me naar haar huis begeef. Welkom geheten door Margreet met verse koffie en lekkere koekjes steekt ze van wal.

‘Ik heb heel sterk de neiging om voor de minderheden in de maatschappij op te komen. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat ik als kind gepest ben. Er heerst zoveel onbegrip en dat raakt mij. Daarom vind ik het ook belangrijk om deze mensen een stem te geven en de andere kant te laten zien.’

Ze is werkzaam in de zorg, actief als mantelzorger en daarnaast auteur van 3 boeken met een maatschappelijk thema waarvan de opbrengst volledig naar een goed doel gaat. Een vierde boek is in de maak. Dat zal gaan over de re-integratie van gedetineerden in de maatschappij. Over de kans die ook zij verdienen, hoe moeilijk dat is en vaak niet zonder vooroordelen.

Margreet vertelt over de research die ze heeft gedaan voor haar boeken, waaronder ook voor haar laatste boek. ‘Ik ben zelf in een gevangenis geweest om te praten met gedetineerden over wat zij wilden dat in het boek moet komen. Ik heb meegekeken op de werkplaats en uitgelegd waarom ik dit doe. Die transparantie is belangrijk om de openheid in een gesprek te krijgen. Ook heb ik de kans gekregen om Klaas Wilting (ex-politieman, politicus) te interviewen en te praten met de strafpleiters Anker over hoe een proces precies verloopt.

Ik wil zoveel mogelijk te weten komen over hoe alles werkt en in elkaar zit. De feiten die ik beschrijf moeten namelijk overeenkomen met de werkelijkheid, daar voel ik me heel verantwoordelijk voor. Ik wil mensen bewust maken van thema’s die mij raken en ze onder de aandacht brengen. Dan moet de research natuurlijk wel kloppen. Daarnaast vind ik het schrijfproces erg leuk. De feiten in een spannend plot gieten, personages verzinnen en de lezer hierin meenemen.

Margreet vertelt met een enthousiasme en energie die haar heel onbevangen maken, in de meest positieve betekenis van het woord. Hoe combineert ze dit met alle andere activiteiten in haar leven, vraag ik haar. Dit blijkt een combinatie te zijn van discipline, doorzettingsvermogen en een goede samenwerking met haar man en steun, Theo. Het schrijven en hiermee bijdragen aan de maatschappij geven haar zichtbaar veel plezier en voldoening.

‘Ik geloof heel erg dat als je je doel wil bereiken je het ook echt haalt. Je moet durven, er voor willen werken en bovenal in jezelf blijven geloven! Je niet voortdurend aantrekken van wat andere mensen vinden, tenzij het feedback is waar je wat mee kan. En fouten durven maken, daar leer je weer van voor een volgende keer.’

Als ik Margreet in één woord zou moeten omschrijven zou ik zeggen: ‘verbinder’. Want dat is waar ze naar streeft. Verbondenheid; samen met en niet tegen elkaar. Verder kijken dan het geijkte, écht luisteren en wat voor elkaar betekenen.

En volgens mij is dat precies waar Margreet met haar boeken in slaagt. Want door het geven van een stem aan deze mensen middels een spannend en leesbaar verhaal, dragen ook haar lezers een steentje bij. De opbrengst van het vierde boek gaat dit keer namelijk volledig naar Against Cancer. Een organisatie die kinderen met kanker én hun familie een onvergetelijke dag bezorgd. En mocht je je afvragen wat er dan overblijft voor Margreet? Een behoorlijk voldaan en tevreden gevoel, want haar doel is bereikt.

Geschreven voor WomanLink
Auteur: Winde Hendrickx

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.