Interview trilogie ‘Kunstenaars’ Manou Klerks

Het interview is met Manou Klerks. Docent Artiance Kinderatelier en eigenaar cateringbedrijf PROEV.

‘Ik wilde altijd al mensen helpen zich beter te kunnen uiten door middel van kunst. Kinderen zijn nog heel kneedbaar en onbevangen. Het is zó een mooie uitdaging om verandering teweeg te brengen door het maken van kunst!’

De beschrijving van Manou  als een aardige jonge vrouw, die me vriendelijk te woord staat, zou veel te kort doen aan de spontane en warme persoonlijkheid die mij een inkijkje geeft in haar leven als moeder, kunstenares, docente beeldende kunst en vormgeving én daarnaast ook mede-eigenaresse van cateringbedrijf Proev!

Genietend van een kopje koffie in het schilderslokaal van Artiance, het centrum voor de kunsten van Alkmaar, vertelt Manou over de stage die ze hier liep tijdens haar studie. Nu, ruim 9 jaar later, is Manou nog steeds werkzaam bij het kinderatelier van Artiance en verzorgt ze elke woensdagmiddag de lessen beeldhouwen aan kinderen van 6 tot 12 jaar.

‘Ik wilde altijd al mensen helpen zich beter te kunnen uiten door middel van kunst. Kinderen zijn nog heel kneedbaar en onbevangen. Het is zó een mooie uitdaging om verandering teweeg te brengen door het maken van kunst. Met de kinderen heb ik aan het begin van de les altijd kort een gesprekje over hoe het gaat. Zo weet ik een beetje wat er speelt, thuis of op school, en kan ik daar tijdens de les weer op inhaken.’

Elke les wordt er in kleine groepen van maximaal 15 kinderen, gedurende anderhalf uur, gewerkt met een bepaald thema of materiaal:
‘Eigenlijk zorgt elk materiaal of thema er wel voor dat een kind zichzelf tegenkomt. De ene keer is dat frustratie en de andere keer onzekerheid dat iets niet lukt of iets breekt. Daardoor heb je al heel snel een beeld van hoe elk kind hiermee omgaat en in elkaar zit. Door het te benoemen en te stimuleren naar oplossingen te zoeken begeleid ik ze door dat proces. Ze moeten uiteindelijk vooral het gevoel hebben dat ze het zelf hebben gedaan. Altijd maken ze een ontwikkeling door en dat is super mooi om te zien!’

Vanuit Artiance worden ook verschillende projecten georganiseerd waarop scholen kunnen inschrijven. Zo kan het dus gebeuren dat Manou met alle benodigde materialen naar een school toe gaat, om daar kinderen les te geven.

Het wordt me al snel duidelijk dat Manou een veelzijdige vrouw is met een passie. Naast docente bij Artiance is ze ook vaste invaller bij De Viaan, een openbare school voor praktijkonderwijs. Hier doceert ze kunst en koken.
Haar liefde voor koken brengt ze tot uiting via haar cateringbedrijf PROEV, waarbij plantaardige en biologische gerechten op locatie worden verzorgd.
Zij woont samen met haar man en heeft ook de, niet te onderschatten, rol van moeder van twee kinderen. Hoe houdt zij alle ballen in de lucht?

‘Ik heb evengoed veel vrijheid in wat ik aanneem aan opdrachten of projecten zodat ik naast het kinderatelier zelf kan bepalen wanneer en hoe veel ik werk. Ik merk dat ik wat kunst betreft een brede interesse heb in vergelijking met sommige collega’s, die zich wel in één vorm verdiepen. Misschien dat ik dat in de toekomst ook wil, maar nu zeker niet. Ik ben blij met mijn leven nu.’ ’

‘Of ik nog een droom heb voor de toekomst? Manou lijkt hier goed over na te denken…
‘Het liefst zou ik kinderen voor langere tijd les willen geven en de ontwikkeling volgen die ze gedurende de jaren doormaken. Dat ik daarin dan ook de verdieping kan opzoeken en misschien een klein verschil kan maken, dat geeft nog meer betekenis aan mijn leven.’

Ik kan nog een hele tijd doorpraten met deze inspirerende vrouw, die me toevertrouwt dat haar man soms helemaal gek wordt van alle materialen en ‘rommel’ in huis. Hierdoor droomt ze stiekem ook wel van een eigen atelier, waar ze voor zichzelf kunst kan maken en ongestoord haar gang kan gaan.

Maar tot die tijd geniet ze van het lesgeven. En valt aan alles te merken dat zij heel tevreden is met hoe alles, op dit moment, ‘is’.

Geschreven voor WomanLink
Auteur: Winde Hendrickx

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.