Interview trilogie ‘Vrouwen aan de top’ Ramona Nijssen

In deze triologie interviewt het WomanLink team drie “vrouwen aan de top”.
Zij vertellen ons over hun leven en hun werk en inspireren ons om zelf ook stappen te zetten om jezelf te (blijven) ontwikkelen. 

Ramona Nijssen, een gedreven vrouw die ondernemer in haar bloed heeft zitten. Zij vertelt over haar werk als eigenaar van het IJKgebouw in Alkmaar, over verschil maken en groeien.

Op weg naar mijn afspraak met Ramona Nijssen; een 39-jarige vrouw bij wie, afgaande op wat zij inmiddels op haar C.V. heeft staan, ondernemen in het bloed lijkt te zitten, betrap ik mezelf erop dat ik al een geheel eigen plaatje heb gevormd.

Ik stel me een pittige tante voor, een no-nonsense vrouw eigenlijk, die duidelijk weet wat ze wil en alle zaakjes letterlijk én figuurlijk op een rijtje heeft. Stiekem ben ik nu al onder de indruk, maar vooral erg nieuwsgierig!

Ik ontmoet Ramona in het karakteristieke pand in het Victoriepark wat in mei 2016 is omgetoverd tot een prachtig etablissement, het IJkgebouw.

Bij binnenkomst leun ik, genietend van een heerlijke cappuccino, achterover in de uitnodigende fauteuils in de sfeervolle, industrieel ingerichte ruimte. Meteen word ik verrast door de vriendelijkheid en openheid waarmee Ramona over zichzelf vertelt.

Op mijn 11e maakte ik al kennis met de horeca. Zowel mijn twee zusjes als ouders hebben ook een horeca achtergrond. Mijn VWO heb ik zelfs niet afgemaakt omdat ik toen al wist dat ik mijn eigen zaak wilde, al heb ik daar wel een beetje spijt van”, vertelt ze, zich even achter de oren krabbend.

En toch, zoals meestal in het leven, lopen de dingen in eerste instantie even anders dan gepland. Zorgend voor haar gezin zette zij haar plannen een tijdje aan de kant om een aantal jaren later toch weer haar ondernemershart te laten spreken, namelijk als boekhouder en adviseur voor horecabedrijven.

Op het moment dat Ramona haar huidige partner Marcel (Hansen) ontmoet en zij overduidelijk de passie voor horeca en ondernemen met elkaar delen, laaien de ambities en plannen voor een eigen horecazaak écht weer op. Inmiddels zijn zij beiden eigenaar van het IJkgebouw, B&B Koetshuis34 in Schoorl en restaurant Van Dis in Hoogkarspel.

Ramona3

Wat me opvalt en ook bezig houdt tijdens ons gesprek is dat ik een gedreven vrouw met veel ambities hoor vertellen over wat ze heeft bereikt tot nu toe, met vooral hard werken en doorzetten. Het staat bijna haaks op de zorgzame maar ook kwetsbare ondertoon die steeds duidelijk hoorbaar is wanneer ze praat over zichzelf als moeder en welke gevoelens daarbij komen kijken.

Misschien maakt  het feit dat ik ben opgevoed met het idee dat je thuis moet zijn om voor je kinderen te zorgen, dat ik wel steeds een schuldgevoel heb wanneer ik veel werk. Ik ben niet de moeder die altijd schone sokken voor ze heeft, of nooit vergeet brood te halen. Maar als mijn kinderen het gevoel hebben bij mij terecht te kunnen met hun vragen of gewoon wanneer ze me nodig hebben, dan ben ik wél geslaagd in wat ik voor ze wil zijn: namelijk een moeder die ze respecteren en waarderen om haar adviezen en levenswijsheid.”

Haar burn-out afgelopen jaar maakte dat Ramona even een stapje terug moest doen.

“Ik wilde mezelf zo graag bewijzen en vergat daarbij mijn eigen grenzen. Daardoor deed ik te weinig van waar ik echt blij van werd. Daar heb ik wel van geleerd. Ik hou enorm van het organiseren, inrichten en het doen van PR en marketing. En ik weet dat wanneer ik er niet ben, Marcel het wel opvangt.”

“Maar het liefst zou ik elke 2 jaar een nieuw restaurant beginnen; het concept opzetten, inrichten en winstgevend maken. En daarna weer door naar het volgende project. Af en toe vind ik het best wel eens lastig om die onrust in me te hebben!”

Ramona

Volgens Ramona zijn het vooral de vrouwelijke eigenschappen als goed kunnen aanvoelen en kunnen inspelen op situaties, voordelen in deze branche. Maar er is ook meer voor nodig.

 “Je moet je echt zakelijk kunnen opstellen en ook in staat zijn om los te laten. Het helpt je niet verder wanneer je ’s nachts wakker ligt omdat je bedenkt dat je iets misschien totaal anders had moeten aanpakken. Tegelijkertijd moet je ook je vrouwelijkheid kunnen laten gelden want daar zit ook veel kracht in. Wat dat betreft vullen Marcel en ik elkaar heel goed aan. Ik kan prima van me afbijten als het nodig is maar het past niet bij mij om altijd hard en direct te zijn.”

 Langzamerhand begint me te dagen dat juist de combinatie van al deze eigenschappen, haar drive en haar zakelijk instinct haar tot deze krachtige onderneemster maken.

Een mooi voorbeeld van enerzijds kwetsbaar durven zijn en anderzijds duidelijk te zeggen ‘Hier sta ik voor!’

Eén ding is zeker, ik zou niet níet kunnen ondernemen. Ik heb ook het gevoel nog lang niet klaar te zijn. Ik ben nog steeds onderweg maar weet nog niet precies naar waar exact. Er zit in ieder geval nog meer in het vat!”

Ik geloof haar!

Geschreven voor WomanLink
Auteur: Winde Hendrickx

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.