Invloed met impact: interview met lokale onderneemster #2: Tamara van Haarstudio Tamara

Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar ‘invloed met impact’. Vrouwen spelen daarin een sleutelrol en positiviteit is het sleutelwoord: samen kunnen wij de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op al die maatschappelijke problemen die op ons bordje liggen.
De corona crisis heeft impact op ons allemaal. Hoe gaan de vrouwelijke onderneemsters in Alkmaar e.o. hier mee om? Welke impact heeft de crisis? Hoe blijven ze positief? WomanLink gaat elke week in gesprek met een onderneemster uit de buurt.

Als kind mocht ze bij de klanten van haar oma, die kapster was, helpen de krulspelden er uit halen. Ze wist het toen al: ze wilde ook kapster worden. 16 Jaar werkte ze met plezier bij een bekende kapsalon in Alkmaar, waar ze ook training mocht geven aan personeel. Toch begon het steeds meer bij Tamara (33) te kriebelen; de ambitie om haar eigen kapsalon te beginnen. In 2019 begon ze haar salon aan huis in Heerhugowaard. Eerst naast haar baan, maar ze kreeg het al snel zo druk dat ze haar baan opzegde.

“Wanneer ben je volledig voor jezelf begonnen?” vraag ik haar.
“1 januari 2020 was het zover; toen opende ik officieel de deuren van m’n dames & heren kapsalon. Helaas van korte duur, eind maart konden de deuren weer dicht in verband met corona. Ik benaderde het als een soort vakantie, want ik ging er toen niet vanuit dat we een jaar later nog in deze situatie zouden zitten. Gelukkig kon ik toen na 7 weken, in mei, weer beginnen.
Nu ben ik wederom al een week of 7 à 8 dicht. Dit keer voelt het wel anders. Door het weer, maar ook omdat december normaal gesproken dé maand is dat kappers moeten knallen.. Dat viel nu helemaal weg.”

Positieve draai
“Beide lockdowns had ik opeens veel tijd voor mezelf, ik probeerde dit positief te benaderen. Ik stelde mezelf de vraag:  ‘Wat kan ik doen? Want ik heb opeens heel veel tijd’. Ik ben veel in huis gaan doen. Onder andere de kozijnen, deuren en trappen ben ik onder handen gaan nemen en heb ik geschuurd en geverfd. Tussen de bedrijven door, want ik heb ook m’n zoontje rondlopen. 
Omdat er verder niet veel te doen was, ben ik gaan fietsen, wandelen, sporten en ik ben veel gaan koken. Ook heb ik gekeken naar gratis webinars van Tony Robbins, bekend van ‘I’m not your guru’. Hij bekijkt alles zó positief. Hij had altijd liveshows, vanwege de situatie waar we in zitten is hij ook gaan omdenken en gaf een korte periode elke dag een webinar over positiviteit. Erg inspirerend!”

‘Zijn er dingen die je anders bent gaan doen en na deze periode zo wil houden?’
‘Ik ben anders gaan kijken naar sommige dingen, vind de kleine dingen in het leven belangrijk. Ik zit vaker in m’n eigen bubbel, er zijn minder verplichtingen. Als het weer mag, ga ik alleen naar verjaardagen als ik zin heb. 1 op 1 met mensen afspreken vind ik veel leuker!

Ik probeer anderen te inspireren door zelf positief te zijn. Als iemand wat negatief neigt te zijn, stel ik altijd de vraag: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’. Ik vind het zelf belangrijk om in oplossingen te denken in plaats van problemen en om me te omringen met positieve mensen.
Ondernemers denken vooruit, blijven niet hangen. Door deze coronatijd kom ik er juist achter hoeveel passie ik heb voor het kappersvak en hoe erg ik het mis. Ik ben ook van plan om m’n salon uit te breiden dit jaar. Ik wil er een extra stoel bij, dan kan ik meer klanten helpen als het weer kan!

Hoe houd je contact met je klanten in deze tijd?
“De eerste lockdown heb ik al m’n klanten een kaartje gestuurd, om ze een hart onder de riem te steken. Daar kreeg ik veel leuke reacties op.
Ik schrijf ook regelmatig blogs en ben veel bezig met social media, super leuk om te doen. Ik post regelmatig berichten die inspelen op deze tijd. Daar komt het stukje training geven weer om de hoek kijken, want ik kan al mijn klanten via social media nu tips en tricks geven in de lockdown. Zo blijf je zichtbaar en contact houden met mensen.”

Wat ik nog zou mee willen geven aan alle vrouwen: Ik zeg vaak tegen mezelf en anderen ‘geloof niet alles wat je denkt!'”

Meer info over Haarstudio Tamara vind je hier.

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.