Invloed met impact: interview met lokale onderneemster #3: Renée van Soulstore Handpicked

Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar ‘invloed met impact’. Vrouwen spelen daarin een sleutelrol en positiviteit is het sleutelwoord: samen kunnen wij de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op al die maatschappelijke problemen die op ons bordje liggen.
De corona crisis heeft impact op ons allemaal. Hoe gaan de vrouwelijke onderneemsters in Alkmaar e.o. hier mee om? Welke impact heeft de crisis? Hoe blijven ze positief? WomanLink gaat elke week in gesprek met een onderneemster uit de buurt.

Buiten is het grijs en regenachtig, maar bij Soulstore Handpicked van Renée (52) en haar broer Bas (54) is het knus en warm. Het pand is op een bijzondere plek gevestigd: de ene ingang bevindt zich aan het Fnidsen, de ander aan Luttik Oudorp. Een mooie plek in de Oude Stad, die veel mensen inmiddels weten te vinden.
Renée schenkt thee voor me in en ik bewonder de winkel en bijzondere producten. Van theekruiden, auraspray’s en edelstenen, tot zeep en sieraden.

“Wat is het verhaal achter Soulstore Handpicked?” vraag ik haar.
“Met mijn bedrijf ‘Het Groene Theehuis’ stond ik op markten. Op een van die markten kwam ik Anna tegen. Zij had een bedrijf met handgeweven kleden en kussens uit Peru. We raakten in gesprek en besloten spontaan om een pop-up store te beginnen. 1 April 2017 was onze eerste ontmoeting, 1 juli van datzelfde jaar was het een feit: pop-up store Handpicked by Anna & Renée! We zaten toen in een pand aan het Ritsevoort. We werden benaderd door andere ondernemers die graag hun producten bij ons wilden verkopen en wij benaderden zelf ook kleine (startende) ondernemers. Dan konden zij doen waar ze blij van werden en wij ze een plek bieden om hun producten te verkopen.
Het pand waar we in zaten was tijdelijk; na een half jaar verhuisden we de winkel naar Intermezzo van Trudy op de Laat. Na een tijdje voelde ik dat ik meer met spiritualiteit wilde doen en ben ik verhuisd naar het pand waar we nu in zitten, op het Fnidsen. De winkel noemde ik Soulstore Handpicked. Mijn broer Bas was vanaf het begin al betrokken, maar meer op de achtergrond. Nu werken we samen en heeft hij in dit pand zijn eigen gedeelte met 2e hands vinyl: PlaatenBas.
We twijfelden in eerste instantie over de locatie, dachten dat mensen misschien zouden afslaan naar de Hekelstraat en niet door zouden lopen naar ons. Dit is gelukkig helemaal goed gekomen. Het is een winkel waar veel bijzondere ontmoetingen plaatsvinden en waar ik mooie dingen mag verkopen.”

Corona
“Met de 1e lockdown in maart waren wij een van de eerste winkels die dicht gingen in de Oude Stad. Het was voor mij – en is nog steeds – een periode van heroverwegingen: ‘Zijn er dingen die niet meer passen?’. Zo voelde ik dat het verkopen van bepaalde producten, zoals zeep en kaartjes, me niet meer zoveel voldoening geeft. Dat ik me juist nog meer wil richten op het spirituele. Ik ben healings gaan geven op afstand, zelfs aan iemand in Frankrijk en een persoon op Curaçao.
Ook realiseerde ik me dat mensen juist nu veel liefde en hoop nodig hebben, dus ben ik theeën gaan samenstellen om mensen te ondersteunen.

In de zomer gingen we weer open. Het was een stuk rustiger, omdat er amper toeristen waren. Ik denk dat de Oude Stad extra hard getroffen is, omdat veel mensen uit Alkmaar en de regio dit gedeelte van de stad nog niet allemaal ontdekt hebben. Ze denken dat het winkelgebeid opthoudt bij de Plattestenenbrug en de brug bij het Waagplein. Jammer, want hier zitten juist pareltjes, zowel winkels als horecagelegenheden. De ondernemers hier steunen elkaar naar mijn idee en buurtbewoners leven echt mee. Een betrokken gedeelte van Alkmaar dus, waar je een dorpsgevoel krijgt.
De 2e lockdown kwam op een ongelukkig moment; in december, wanneer we normaliter de grootste drukte verwachten. We hoopten toen eigenlijk de schade in te halen. Wel waren we van plan om de winkel anders in te delen in het nieuwe jaar, dat werd dus vervroegd naar december.”

Veranderingen
“Uiteindelijk kwam dit goed uit, die tijd bleken we nodig te hebben  om de winkel anders in te delen, op te ruimen en keuzes te maken. Rosa Bakker kwam op mijn pad, zij heeft me geholpen om dingen los te laten en spullen een andere bestemming te geven. Dit heeft enorm veel lucht gegeven.

Renée met Rosa, die haar heeft geholpen met opruimen

“Ben je anders naar dingen gaan kijken door deze situatie?”
“Normaal gesproken ga ik maar door. Dit was en is een mooie tijd om stil te staan. We hebben de winkel nu kunnen herindelen en ik heb veel opgeruimd, daar sluit je je winkel normaal gesproken niet zo lang voor.
Ook merk ik dat veel mensen meer compassie krijgen. Ik krijg veel reacties van mensen die me willen steunen, die me laten weten dat ze het belangrijk vinden dat je er bent. Ook de mensen uit de buurt zijn ontzettend betrokken. Het is echt een fijne plek om een winkel te hebben.

Toekomst
De store gaat in de (nabije) toekomst soul-spa heten. Dit zal op healing, natuurgeneeskunde en spiritualiteit gericht zijn. Ook wil ik meer workshops geven. Ik vind het bevrijdend werken als iemand je helpt bij het maken van keuzes, vooral als het echt matcht met een persoon, zoals ik heb met Rosa. Op dat gebied zou ik zelf ook meer willen doen. Ik kan ook niet wachten tot ik weer open mag! 

Meer info over Soulstore Handpicked lees je hier!

 

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.