Interview met Petra Bolten ‘Je hoeft niet de hele dag in een grot te zitten mediteren’
Yogadocente én apotheker Petra Bolten (1979) is een opvallende verschijning met een bijzondere levensstijl. Ze mediteert iedere dag en draagt een tulband die haar mentale balans geeft. Yoga hielp haar om bewuster in het leven te staan. “Waarom doe je de dingen zoals je ze doet en wat doet dat met je?”
Merel heeft Petra Bolten geïnterviewd over haar indrukwekkende leven.
Het huis van Petra hangt vol met foto’s van de vele reizen de ze maakte, van Azië tot India. “Ik ben dol op reizen. Je komt in een andere cultuur die je confronteert met je eigen denkstructuren. In India bijvoorbeeld, slapen mensen uit de lage kasten ’s nachts op de grond langs de weg, iets wat wij ons in Nederland niet kunnen voorstellen. Voor hen, de ‘untouchables’, is dat het leven, ze geven zich eraan over en gaan hun lot aan. Dat soort realisaties hebben mij onder andere bij de essentie van het leven gebracht. Want waarom zijn mensen in ontwikkelingslanden gelukkiger dan veel Westerse bevolkingsgroepen? Dat is één van de eyeopeners geweest om na te denken over dit leven en om überhaupt aan yoga te beginnen.”
Toen ze zes jaar oud was, ontnam Petra’s moeder zichzelf van het leven. Een moeilijke periode brak aan waarin ze achterbleef met haar broer, zusje en vader. “Ik ben lang boos geweest op mijn moeder en kroop in de slachtofferrol: Waarom heeft ze ons verlaten, waarom ik?”
Maar Petra deed wat er van haar verwacht werd en na het VWO vertrok ze naar Groningen om te gaan studeren. Op haar 29e had ze een drukke en stressvolle baan. Samen met een collega runde ze twee apotheken. Toen haar collega met zwangerschapsverlof ging, brak er een drukke tijd aan waarin alles op Petra’s schouders terecht kwam. Een vriendin attendeerde haar op yoga om de rust te kunnen bewaren in deze pittige periode. In diezelfde tijd kwam ‘de vraag van het leven’. Petra: “Ik was succesvol voor andere mensen, had een goede baan, een leuk huis, een auto voor de deur en ik kon ver reizen. Maar was dit wat ik wilde doen tot mijn pensioen? Hard werken en bijna geen tijd hebben om van het leven te genieten?”
Die twee facetten hebben ertoe geleid dat Petra besloot een keer een yogales te volgen. Tijdens de meditatie ‘brak’ er iets bij haar en realiseerde ze zich dat ze daar moest zijn. Vanaf dat moment is ze wekelijks lessen gaan volgen.
Wanneer besloot je de opleiding tot yogadocente te gaan volgen?
“Na een half jaar yogales te hebben gevolgd stelde mijn yogadocente voor een meditatie van veertig dagen in het teken van voorspoed te doen. Mijn mind dacht: pff, daar heb ik geen tijd voor. Maar de meditatie deed wel wat met me en mijn intuïtie vertelde me dat ik er eigenlijk wel wat mee moest doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Na de 40 dagen meditatie was Petra’s leven 180 graden gedraaid. Ze woonde weer in Heiloo, waar ze was opgegroeid, had een relatie en een andere baan. Het was ook die meditatie die haar deed realiseren dat ze de opleiding tot yogadocente wilde gaan doen. Na het afronden van de opleiding tot aan het zelf starten met lesgeven heeft ze veel ervaring opgedaan en geproefd van alle dingen die de wereld van yoga te bieden heeft. Al die dingen hebben uiteindelijk haar huidige levenswijze gevormd.”
Hoe zou je jouw levensstijl omschrijven?
“Je zou het kunnen omschrijven als een yogische levensstijl die vooral samenhangt met het woord bewustzijn. Want: ben jij je bewust van die dingen die je doet zoals je ze doet? En met welke energie doe je dat? Ik ben eigenlijk vanzelf op het yogische pad gegroeid. Je probeert verschillende dingen uit en sommige facetten integreer je wel in je levensstijl en sommige niet.”
Wat is een grote verandering die je hebt aangebracht in je leven?
“Er zijn dingen waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou doen en nu toch doe, zoals het dragen van een tulband. Dat is wel opzienbarend aangezien bijna niemand dat in deze regio doet.
Vaak kunnen mensen het niet helemaal plaatsen waardoor ze er niet naar durven te vragen of ze kijken me aan met een heel groot vraagteken op hun voorhoofd. Hoort het bij een geloof of is ze aangesloten bij een sekte? Men reageert ook vanuit zijn eigen referentiekader waardoor sommigen denken dat ik ziek ben en huiverig zijn voor het verhaal dat erachter zit.
Als iemand er wel naar durft te vragen en ik uitleg dat het met yoga te maken heeft, zie ik vaak een zucht van verlichting, alle ernstige denkbeelden vallen in één keer weg.
Een tulband houdt je beter bij jezelf, ook op energetisch gebied en geeft je mentale balans. Je energie wordt wat meer gestabiliseerd en het geeft je meer (meditatieve) focus. Het werkt ook beschermend. Wanneer je een hele dag achter een computer zit, kan deze je qua energie helemaal leegtrekken.”
Hoe ziet jouw dagritme eruit?
“Ik mediteer ’s ochtends en ’s avonds, gemiddeld zo’n dertig minuten. In mijn voeding is er ook veel veranderd. Ik was altijd al een moeilijke vleeseter en sinds de yoga opleiding in 2011 ben ik vegetarisch geworden. Daarnaast ben ik me veel bewuster van wat ik eet en waarom. Wanneer ik vroeger verdrietig was, dook ik de koekjeskast in. Dit was niet wat ik nodig had maar ik at om emoties te onderdrukken. In de loop der jaren heb ik langzaam mijn eetgewoontes aangepast. Ik ben nu veel meer bezig met de vraag: wat is goed voor mijn lichaam op dit moment? Het is niet erg om er een keer aan toe te geven maar de essentie van het bewustzijn doet me wel realiseren waarom ik iets doe of eet.”
Waarom Kundalini yoga?
“De kracht van Kundalini yoga is het snelle effect dat het heeft. Je werkt met je eigen lichaam in je eigen kunnen. Als je niet perfect in een spagaat kunt, doe je dat wat het meest in de buurt komt en voor jou mogelijk is. Je zult merken dat het dan toch effect heeft. Iedere les is een reis in je eigen bewustzijn.
Ik zie Kundalini yoga als de yoga van deze tijd. Veel mensen kunnen de druk van buitenaf niet dragen. We rennen de hele dag, moeten e-mails beantwoorden, werken en onze telefoon bijhouden. We willen onder de structuur uitkomen maar weten soms niet hoe. Je kunt het nieuws niet aanzetten of er is wel een schietincident in Amerika. Het zijn mensen bij wie het emmertje letterlijk vol zit. Je hoeft echt niet de hele dag in een grot te zitten om yoga oefeningen te doen en te mediteren. Wanneer je begint met één yogales per week merk je dat er vanzelf meer ruimte ontstaan om jezelf te zijn.
Voor mij is yoga de juiste manier maar voor een ander kan dat het schrijven van een boek zijn of het begeleiden van mensen op een andere manier. Niemand is beter of verder, want iedereen bewandelt zijn eigen pad.
Het leven is eigenlijk een spel en ik hoop dat mensen niet vergeten ervan te genieten, dat wil ik mijn leerlingen ook meegeven. We zijn in het Westen vaak zo serieus en we moeten alles perfect doen van onszelf. Maar wat is perfect? We blijven ons vergelijken met andere mensen en daar wordt je gewoon niet blij van. Dus zie jezelf als compleet en goed zoals je bent. Alles was je doet binnen jouw kunnen is goed. En durf te luisteren naar je innerlijke stem, je intuïtie.
Wat is datgeen wat werkelijk bij je hoort? Doe je de dingen omdat je denkt dat je ze moet doen, omdat ouders, leraren je dat vroeger hebben opgedragen of doe jij de dingen waar je blij van wordt? Durf je door die aangeleerde gedrags- en denkstructuren heen te breken?”
Staan mensen in Alkmaar open voor het spirituele?
“In de regio Alkmaar is er veel grond voor spiritualiteit, mensen gaan er steeds meer voor open staan merk ik. Ik geef les in een centrum waar ook andere disciplines aanwezig zijn zoals leefstijlcoaches, ayurvedische massagetherapie en cranio sacraal therapie. Er is steeds meer waar je uit kunt kiezen en dat voedt blijkbaar een behoefte. Het mooie aan Noord-Holland vind ik dat men de nuchtere blik op het leven niet verliest. Met beide benen op de grond staan, even een strandwandeling maken, heerlijk toch? Ik noem dat aardse spiritualiteit. Een balans tussen wat zich in je hoofd afspeelt en de rest van je lichaam. De omgeving van Alkmaar is stiekem ook heel mooi. Daar kwam ik weer achter toen ik van het Zuiden hier naartoe kwam, de duinen en ook het Heilooërbos, energetisch een hele mooie plek. De energie is daar heel bijzonder.”
Is het werk van een apotheker, die zalfjes en pilletjes uitgeeft, niet in strijd met de denkwijze vanuit de yogische levensstijl, die gelooft in genezing vanuit je innerlijke kracht?
“Het zijn inderdaad twee tegenpolen wanneer je naar de benadering kijkt. In de Westerse geneeskunde wordt in de regel een klacht behandeld. In het geval van huiduitslag zonder duidelijke reden, wordt er een zalfje uitgeschreven om de uitslag te onderdrukken. De vraag is of dit de essentie van je klacht geneest. Vanuit de yoga wordt een aandoening andersom benaderd en wordt de huiduitslag gezien als een teken. Er zit iets onder wat gezien wil worden; het komt niet voor niets letterlijk aan de oppervlakte. Er is iets in het lichaam emotioneel, spiritueel of lichamelijk uit balans.
Geneesmiddelen genezen in principe niet maar wat ik wel heb geleerd is dat niet iedereen er klaar voor is om het trauma dat onder de aandoening zit, aan te raken. Tot die tijd kun je het zalfje of pilletje zien als een hulpmiddel. Iemand die depressief is, kan tijdelijk een antidepressivum slikken om met die ondersteuning weer het licht aan het einde van de tunnel te gaan zien. Vervolgens heeft hij misschien wél de capaciteit om met hetgeen wat eronder zit, aan de slag te kunnen gaan.
Het is ook de vraag of iedereen met alle klachten in dit leven aan de slag kan en mag gaan. Onze mind wil graag een etiket plakken op een bepaalde richting: ‘dat is goed en dat is slecht’. Maar we weten niet altijd wat goed wat slecht is. Is een arts die vanuit zijn passie om mensen te helpen, patiënten op een Westerse wijze behandelt, per definitie verkeerd bezig? Ik denk het niet. Het kan zijn dat de patiënt door de aandacht en het praten met een toegewijde arts, ook al een stuk geneest in zichzelf.
Wat ik wel jammer vind is dat er tegenwoordig erg veel pillen worden uitgeschreven. Is het echt allemaal nodig? Waarschijnlijk niet.”
‘Forgivenes is not an act of weakness, but an act of strenght’
Wat heeft yoga je gebracht?
“Bewustzijn, met een hoofdletter B. Door de yoga lerarenopleiding heb ik het verdriet van mijn moeder een plekje kunnen geven. Mijn moeders verhaal begrijpende op een bepaalde diepe manier, kon ik haar vergeven voor wat ze gedaan heeft. Het feit dat ik haar heb kunnen bedanken dat ze mijn moeder is, heeft me heel veel ruimte gegeven. Het was niet voor niets dat ik terug moest naar Noord-Holland, waar ik opgegroeid ben. Ik moest de pijn uit mijn jeugd in de ogen kijken.
Ik realiseerde me wat ik van die periode heb meegenomen. Door mijn jeugd heb ik geleerd om in mijn eigen kracht te staan en om zelfstandig voor mezelf te zorgen. Dat zie ik nu pas in. Dat ik door die vervelende ervaring ook weer veel positieve dingen heb geleerd. In iets wat je als ‘slecht’ bestempeld, het goede kunnen zien. Vergeving voelde als een zwakte maar is eigenlijk iets waar heel veel kracht voor nodig is. Die realisatie is een van de mooiste geschenken die ik mezelf gegeven heb.”
Kijk voor meer informatie over de yogalessen van Petra op www.yogameditatiealkmaar.nl. Foto aangeleverd door Petra Bolten.
Merel Jegen schrijft als freelancer voor websites en bedrijven. Naast haar bijdrage aan WomanLink schrijft ze ook voor o.a. www.fitgirls.nl.
Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?
Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.