Interview over vrijheid #6: Angela

Vanaf januari tot 8 maart zet WomanLink elke week een ‘gewoon bijzondere’ (jonge)dame in de spotlight, die met ons deelt wat vrijheid voor haar betekent.

Op een onstuimige middag loop ik DV-sports binnen, een sportschool voor martial arts in Alkmaar. Angela Brown (50) en eigenaar Dave Vader verwelkomen me hartelijk. De sfeer is er relaxt, de sportschool ruim opgezet en er is een gezellige bar, waardoor je het natte en koude weer even vergeet. Angela heeft hier sinds kort haar eigen ruimte en werkt er 2 dagen in de week als integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach. Daarnaast werkt ze 2 dagen per week als huisarts in een praktijk in Den Helder en staat ze af en toe als DJ achter de draaitafels. Een leuke en waardevolle combinatie volgens haar.

 

 Kickboksen

“Hoe ben je bij DV-sports terecht gekomen?”, vraag ik haar. “Via een vriendin, waar ik mee sportte. Ze vroeg of ik een keer mee wilde gaan. Ik ben begonnen toen ik overbelast was, dacht dat het niks zou zijn voor mij. Maar ik leer er juist van: ruimte durven innemen, ik mag ook die kant van mezelf uiten en ik voel me er krachtig door. Het is een heel goede manier om stress mee kwijt te raken. Kickboksen heeft echt mijn leven veranderd. Ik zie ook de invloed die het heeft op andere vrouwen. Je ziet ze opbloeien, hun ‘mannetje’ staan. Dave is een goede trainer, je leert niet alleen de techniek heel goed, maar hij geeft ook veel persoonlijke aandacht. Het is fijn om hier te mogen sporten en werken”.

Werk als Leefstijlcoach

Angela vertelt in haar kantoor dat ze als Leefstijlcoach naar het complete plaatje kijkt bij cliënten. Dus niet alleen voeding en beweging, maar bijvoorbeeld ook stress, hormonen, emoties en slapen.
“Dat ik dit nu kan doen vind ik fantastisch, het is dicht bij mezelf, wat vrijheid geeft. De opleiding gaat ook echt over bewustzijn, ‘zijn wie je bent’ en ‘terugkomen bij jezelf’. Vrouwen doorgaan verschillende fases in hun leven. Hormonen hebben vaak invloed, veel vrouwen hebben last van menstruele schommelingen en klachten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier iets aan te doen.
Ik merk dat nu ik in de overgang zit, ik makkelijker voor mezelf kan kiezen”, zegt ze. “Ik maak me niet meer zo druk over wat anderen vinden, uiterlijk vind ik minder belangrijk, m’n focus ligt meer op de binnenkant. Bij veel vrouwen in de overgang zie je dat hun leven in het teken heeft gestaan van hun gezin en zichzelf weg hebben gecijferd. Dit verandert vaak in deze levensfase, andere dingen worden belangrijk. Je kunt tijdens de overgang ook minder goed tegen stress, dus voor jezelf kiezen is zeker niet altijd verkeerd”.

Vriendschappen

Vriendinnen zeggen ook dat ze het fijn vinden om nu kennis en levenservaring te kunnen delen met anderen en dit door te geven aan jongere vrouwen. Er wordt vaak negatief gedacht over de overgang, maar je kunt er ook op een positieve manier naar kijken. Jezelf de tijd gunnen en je afvragen ‘wat ga ik doen met mijn resterende tijd’. Je kunt altijd nieuwe wegen inslaan, kleine stapjes zetten. Ook in m’n vriendschappen merk ik een verandering; ik ervaar nu meer kameraadschap, minder strijd en meer kwetsbare gesprekken. Heerlijk vind ik dat. Ik zou jongere vrouwen ook mee willen geven dat er zoveel soorten schoonheid zijn, laat ‘het ideaal’ los. Vrouwen kunnen hard zijn voor zichzelf. Ik denk dat vrouwen zichzelf druk opleggen, bijvoorbeeld ‘ik moet als vrouw ook een carrière hebben’. Maar niet elke vrouw wil een carrière, wil juist thuis bij de kinderen blijven. Het is voor jezelf zo fijn als je dat los kan laten en naar je innerlijke stem kan luisteren. Vrouwen kunnen ook hard zijn voor anderen. Je merkt de laatste tijd dat er meer ‘sisterhood’ initiatieven zijn, dus de behoefte ligt er wel om elkaar te steunen”.

“Door de opleiding die ik hiervoor heb moeten volgen durf ik nu zelf ook meer hulp te vragen en mezelf kwetsbaar op te stellen”, vervolgt ze haar verhaal. “Vroeger deed ik het allemaal wel alleen, vond ik het spannend om mezelf kwetsbaar op te stellen. Nu weet ik dat daar juist je kracht in kan zitten en je je hier vrijer door voelt. Ik hoop dat de mensen die ik coach dit ook weer vinden, laat emoties er maar zijn. Mensen krijgen ook stress gerelateerde klachten omdat alles maar leuk moet zijn en als het een keer niet leuk is, is het mislukt of ben je een loser”.

Techno

Ik vraag haar of ze vroeger meer bezig was met hoe ze overkwam op anderen. “Destijds draaide ik regelmatig, met vinyl, en ik moest mezelf wel echt staande houden. Als vrouwelijke dj kreeg je meer kritiek, moest je je dubbel bewijzen. Techno was in die tijd ook niet echt mainstream. Vrouwen in de dj wereld onderling waren vaak niet leuk, helaas is dat nog steeds het geval. Het zou mooi zijn als vrouwen elkaar meer supporten. In deze tijd vind ik dat dj’s veel met hun uiterlijk bezig zijn en er vaak een halve sexbom achter de draaitafels staat. Dat vind ik jammer, het draait om de muziek, Maar tegenwoordig gaat het vooral om commercie en uiterlijk. Je doet er jaren over om goed met platenspelers en vinyl te kunnen draaien, tegenwoordig kun je jezelf al na 3 maanden oefenen met cd-spelers dj noemen. Daardoor mist creativiteit nu regelmatig. Techno is commercieel geworden, je zult me niet tegenkomen op grote feesten. Gelukkig zijn er nog feestjes als Wooferland en zijn er hier in Alkmaar kleine feestjes. Als ik daar voor gevraagd wordt kom ik graag. Ik draai regelmatig weer met oude vriend Michel Remelink en post setjes op YouTube. Mijn zoontje is nu 8, ik heb weer meer tijd om m’n oude hobby weer op te pakken en krijg hier ook energie van”.

Vrijheid

Ik vraag haar wat vrijheid betekent volgens haar. “Zijn wie je bent, maar ook een ander zichzelf laten zijn in deze maatschappij.. Dát is voor mij vrijheid.  Je leeft niet alleen, we zijn gemeenschapsdieren. In deze maatschappij is het vaak ons individualistische geluk dat we nastreven, maar ik geloof niet dat het echte geluk daar in schuilt. Ik denk dat het goed is om jezelf te kunnen ontwikkelen, maar dat er in individualisme ook veel eenzaamheid en ongeluk uit voortkomt. In de praktijk in Den Helder kom ik in aanraking met diverse culturen, waar het individu vaker juist ondergeschikt is aan de gemeenschap. Ik denk dat we daar zeker wat van kunnen leren. Vrijheid is niet altijd een garantie voor geluk”.

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.