Interview over vrijheid #7: Jasmijn
Vanaf januari tot 8 maart zet WomanLink elke week een ‘gewoon bijzondere’ (jonge)dame in de spotlight, die met ons deelt wat vrijheid voor haar betekent.
Jasmijn (17) komt uit Heerhugowaard. We spreken af in Alkmaar, samen met haar moeder Lieske. Ze komt uit een bijzonder gezin, want ze zijn thuis met z’n tienen. Lieske en haar man hebben 2 biologische dochters en 6 pleegkinderen. Daarvan zijn er 2 kinderen die in de weekenden en vakanties naar hun eigen ouders gaan. Jasmijn is de oudste en studeert MBO sport & bewegen, maar zou later mensen willen coachen op bijvoorbeeld het psychische vlak.
“Hoe is het om deel uit te maken van zo’n groot gezin?”, vraag ik haar, omdat ik me voor kan stellen dat het gevoel van vrijheid anders is in een groot gezin. Ze geeft aan dat ze haar eigen kamer met badkamer heeft en een eigen opgang, zodat ze zich terug kan trekken als ze daar zin in heeft. “We hebben onze kinderen betrokken bij onze keuze voor pleegkinderen. Maar uiteindelijk zijn zij niet degene die er voor hebben gekozen, dus gunnen we onze dochters hun eigen plekje”, zegt Lieske.
Vrijheid
“Wat betekent vrijheid voor jou?”, vraag ik haar. “Vrijheid betekent voor mij dat ik mijn eigen keuzes mag maken, dat niemand daar wat over te zeggen heeft. En dat je je eigen mening mag hebben. Er komen wel eens Syrische vrienden van m’n ouders over de vloer, dus ik ken de verhalen over de oorlog en dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het is bijzonder dat we hier vrijheid hebben. Ik besef me ook dat ik meer vrijheid heb dan andere leeftijdsgenoten, mijn ouders zijn niet streng. Leeftijdsgenoten kunnen soms dingen niet zelf proberen, omdat het niet mag van hun ouders”. Lieske: “Ze kan de verantwoordelijkheid ook goed dragen, al vanaf dat ze jong was. Ze trekt zelf een plan en overlegt met ons of dat oké is”.
Rol van haar moeder
“Bij ons thuis zijn de rollen anders verdeeld dan bij veel andere gezinnen, minder traditioneel. Mijn moeder heeft HBO gestudeerd en heeft altijd gewerkt, terwijl mijn vader thuis was bij de kinderen. Op school hebben we het wel eens gehad over onze thuissituatie, we moesten een presentatie geven. Dan merk je dat het bij de meeste mensen van mijn leeftijd anders gaat, of dat de ouders gescheiden zijn”. Lieske geeft aan dat ze zich er bewust van zijn dat ze het anders doen. “Maar ook dat is vrijheid”, zegt ze, “om het te doen zoals wij het zelf willen”.
Model
Af en toe doet Jasmijn modellenwerk. “Hoe ben je daar aan gekomen?”, vraag ik haar. “Zo’n 2 jaar geleden zocht een vriend van mijn moeder, die fotograaf is, een model. Dat heb ik toen gedaan. Het waren super mooie foto’s en dat vond ik echt leuk. Hij gaf toen aan dat er Facebook groepen zijn voor modellen, fotografen die modellen zoeken en visagisten. Op die manier heb ik af en toe een klus”.
Ik vraag of ze het niet spannend vind, omdat er soms ook nep fotografen tussen zitten. “Ik check altijd hun social media en website, dan zie je al snel genoeg of het echt is”. “En ik ga altijd mee”, vult Lieske aan. “Het mooie is dat ik er ook zekerder door ben geworden”, zegt Jasmijn.
Ik vraag of dat vroeger anders was. “Een jaar of 2 geleden zat ik nog op de middelbare school, veel meiden waren met hun uiterlijk bezig, zegt ze. “Ik maakte zelf ook wel 80 selfies, uiterlijk was in die fase heel belangrijk. Maar nu heb ik dat helemaal niet meer.” Ik vraag hoe dat is veranderd. “Ik probeer mezelf stapje voor stapje te veranderen. Ik was onzeker, vroeg me af wat mensen van me vinden en was daar erg mee bezig. Dat probeer ik nu los te laten. Ik denk er niet meer aan wat anderen van me denken als ik ergens ben. Andersom oordeel ik ook niet over anderen“.
Omarmen
Ik vraag Jasmijn of ze nog iets wil zeggen over vrijheid. “We hebben vrijheid, ik vind dat we dit moeten omarmen. Het is belangrijk dat je niet jezelf in de weg zit door je eigen gedachtes en overtuigingen”.
Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?
Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.