Interview over vrijheid #1: Samira

Vanaf januari tot 8 maart zet WomanLink elke week een ‘gewoon bijzondere’ (jonge)dame in de spotlight, die met ons deelt wat vrijheid voor haar betekent.

Het eerste interview is meteen een speciale: een van de Linda’s helpt al een aantal jaar Samira* uit Afghanistan haar weg te vinden in Nederland en in het bijzonder Alkmaar. Een tijdje terug vroeg Linda aan haar: ‘Wat vind je het leukst aan Nederland?’, waarop ze antwoordde: ‘vrijheid’. Een mooi antwoord, dat natuurlijk perfect aansluit bij het thema van Internationale Vrouwendag. Hierdoor is het idee ontstaan om elke week een meisje of vrouw in de spotlight te zetten tot 8 maart. Linda was benieuwd wat vrijheid voor Samira betekent, daarom.. het eerste interview met haar!

Samira* (19) komt oorspronkelijk uit Afghanistan, waar zij en haar familie deel uitmaakten van een minderheidsgroep. Om deze reden was hun leven daar niet veilig. Ze belandden o.a. in Iran. Ze is nu 4 jaar in Nederland.

Voor me zit een stralende en krachtige jonge vrouw. Ondanks dat ze veel zorgen heeft en in sneltreinvaart zelfstandig is geworden, gaat het goed met haar. Ze vertelt dat ze een prijs heeft gewonnen voor beste student op haar middelbare school en dat ze extra lessen heeft om Engels te leren.

Haar ‘vorige’ leven

Ik vraag haar hoe haar leven toen was, in Afghanistan en Iran. Ze geeft aan: ‘In Afghanistan en Iran kun je niet je eigen mening uiten of zelf een beslissing maken. In sommige gevallen zou het wel kunnen, maar vanuit onze cultuur is het dan niet gewenst om nee te zeggen. Een soort schijnvrijheid dus.
Ik heb het geluk gehad dat ik in een vrij gezin ben opgegroeid, daar kon ik wel zeggen wat ik wilde. Maar ik had een oom in Iran en van hem mocht ik bijvoorbeeld niet naar buiten.

Ik zag ook het lot van andere meisjes. Zo ken ik een meisje, dat op haar 12e moest trouwen en vervolgens geslagen werd door haar man en schoonouders. Daardoor kreeg ze psychische problemen en scheidden ze, wat weer slecht was voor de naam van haar familie. Ze werd gedwongen om meteen weer met een ander te trouwen. hij was 10 jaar jonger en ze werd mede daardoor ook weer slecht behandeld. Ze kon niet zeggen ‘ik wil niet trouwen’. Zij is een van de vele voorbeelden.’

Vrijheid

Ze vertelde me dus al eerder dat ze vrijheid het mooiste vindt in Nederland. Ik vraag haar waarom precies. ‘Wat ik mooi vind aan Nederland is dat mensen direct zijn en je nee kan zeggen. Ik heb geleerd om vaker nee te zeggen, ook al vind ik dat soms nog moeilijk. Direct zijn vind ik goed voor je gezondheid, als je het gewoon kan zeggen als je iets niet fijn vindt, levert het geen stress op.

Je mag hier kiezen welke studie je doet, met wie je wel en niet wil omgaan. Ik ga na mijn huidige studie een opleiding doen voor pedagogisch medewerkster, want ik wil graag met kinderen werken.
Nederland is een veilig land, als ik nu op straat loopt ben ik niet bang. In Afghanistan was ik bijna altijd angstig, vooral als meisje alleen is het niet veilig. Ook voor jongens uit mijn minderheidsgroep was dit het geval. Zelfs in huis voelden we continue de angst dat mensen (van de meerderheidsgroepen, red.) het huis binnen zouden dringen.’

‘Waarom is vrijheid zo belangrijk?’ ‘Goede vraag’, zegt ze lachend. ‘Vrijheid is belangrijk want ieder mens is gelijk. Iedereen mag zijn mening geven, iedereen mag zijn ding doen. Iedereen heeft andere gevoelens, andere normen en waarden. Ik vind het belangrijk dat mensen de mogelijkheden hebben om die te uiten op een veilige manier.’

*Samira is niet haar echte naam, dit wilde ze liever niet i.v.m. haar familie. We moesten er een beetje om lachen, vanwege het thema vrijheid, maar vanwege de hiervoor genoemde reden leek dit haar de beste oplossing.

Heb jij ook een mooi verhaal om te delen?

Neem dan contact op. Misschien is dan binnenkort jouw verhaal hier te lezen.