augustus 2021

Dit is een terugkerende activiteit

14aug14:0017:30Junior25 2021, junior plezier in Alkmaareen warm vakantie-aanbod voor samenwerken, tijdelijke maaksels en junior plezier in Alkmaar14:00 - 17:30 Organisator: Junior IOT Type activiteit:Workshop

Organisator

Details evenement

In deze vakantieperiode hoopt Junior IOT een aantal vakantiedromen en wensen te kunnen realiseren voor jongeren tussen 6 en 17 jaar, in- en rond Alkmaar. Dit wordt mogelijk gemaakt door hun partners en de start is gegeven middels een bijdrage vanuit Alkmaar Maakt Het.

Dit is het vervolg op hun pilot Junior25 in 2020, om toegankelijke en inclusieve makersactiviteiten te realiseren voor juniors in Alkmaar. Met deze succesvolle pilot hebben ze laten zien dat ze met hun partners met een korte aanlooptijd een fantastisch project weten te realiseren. De deelnemers waren ook super enthousiast en daarom doen ze het graag nog een keer!

Vakantieactiviteit voor junior makers

 • Als junior maker kies je zelf wanneer je meedoet. Jeugdige aspirant makers, bezoekers tussen circa 6 en 17 jaar, gaan zelfstandig aan de slag. Ouders blijven er waar nodig gewoon bij. Je mag meedoen voor één dag, of net zoveel dagen als je zelf wilt. Elke dag ben je welkom, en elke dag wordt opnieuw gebouwd, gegeten, en genoten van het kampvuur. Er ontstaat een hechte gezelligheid. Met dit ‘feest’ in onze stad hoef je eigenlijk niet meer op vakantie.
 • Een band die blijft. Deze los/vaste samenwerking maakt dat dit veel verder groeit dan bijvoorbeeld een huttendorp – in lijn met de unieke cultuur van ons bijzondere terrein ontstaan nieuwe junior makers vriendschappen. We zien nog steeds bezoekers terugkomen van afgelopen zomer, met als verbindend element het samen maken. Een nieuwe band die je zelf hebt georganiseerd, naast je eigen straat, je eigen wijk of buurthuis. Ze herhalen graag dit experiment om te zien of dit nog steeds werkt.
 • Bij Junior IOT gaat het om Samen Technologie Ontdekken.
  • Samen Alleen, of in groepjes wordt de gehele dag door gewerkt aan de eigen creaties: fantasie torens en kastelen, wagens en karren, kunstzinnige beelden en bouwsels waarvan alleen de bouwer herkent wat het is. Al snel helpen de kinderen elkaar, ook als ze elkaar helemaal nog niet kenden.
  • Technologie. We dagen je vaak uit om iets bouwen wat iets uitbeeld, kan bewegen of waar op een andere manier iets slims mee is gedaan. Een abstract beeld, of een huis op wielen, een dansmachine, of een extra sterke toren. Of een dinges: ‘hey wat heb jij gemaakt?’. Dat bepaal je lekker zelf. Wij zorgen allen voor timmerspullen, verf en andere materialen.
  • Ontdekken. De kinderen zijn samen lekker bezig. We dagen ze rustig uit om te ontdekken zo wat ze leuk vinden. Buiten in de zon. Maar wacht, dat is nog niet alles.
 • Muziek helpt, want zelf iets durven maken, dat begint soms gewoon hier. De juniors regelen samen dat het DJ podium wordt opgebouwd. Met rookmachines, lichtrobots, mixmachine en karaoke. Het stilste kind schuifelt voorzichtig naar de microfoon. Je ziet opeens de laatste aarzeling wegsmelten: dit kan ik ook!
 • Elke dag gebeuren daarnaast nog zeker één of meerdere bijzondere dingen. Persoonlijke uitdagingen, spannende dingen, of gewoon het ontdekken van nieuwe manieren om te maken. Professionals verbonden aan Stichting Junior IOT verzorgen tijdens Junior25 één of meerdere extra activiteiten en experimenten samen met de jonge aspirant makers:
  • Onze smid en harnasmaker vertelt over de cultuurgeschiedenis van de verschillende maaktechnieken. De deelnemer gaat zelf aan de slag om de verschillende technieken te ervaren. Dit levert bijzondere eigen maaksels op, die trots mee naar huis mogen.
  • Schaduw en licht – maak met Lichtatelier Alkmaar je eigen tijdelijke kunst. Onderzoek onder deskundige begeleiding hoe jij met de verschillende kleur- en lichttechnieken jouw creaties laat ontstaan. De kunst van het maken is hierbij vaak belangrijker dan het gemaakte product.
  • Samenwerken verbindt. Touwslager Herman laat je als team samenwerken om samen een bijzonder touw te produceren. Touw uit de oertijd – wat kan jij daar weer van maken?
  • Reversed Graffiti. De cultuur van de tijdelijke kunst. Green art is een tijdelijke kunstvorm: viezigheid weghalen in een specifieke vorm. Je maakt de stad een stukje schoner en tegelijk laat je jouw creatieve kunst achter.
  • Spelen met licht. In de electronica workshop ontdek je verschillende manieren waarop je jouw eigen lichtmachine kunt maken. Je bedenkt verschillende electronica werkstukjes die je trots mee naar huis neemt. Electronica heeft een belangrijke plek in de wereld, en dus ook in de kunst. Wat kan jij hiermee doen?
  • Technologie werkplaats. Dit is de kern van Junior IOT: 3D ontwerpen, 3D printen, electronica en programmeren. De lasersnijder komt naar buiten om mooie objecten te maken. De drone moet getest worden, en doen de robots het nog? Maar het gaat vooral om het digitale maken: met onze machines maak je daarna jouw ontwerp.

We werken in dit project buiten met veel hout en spijkers. De ervaring leert dat we veiligheidszooltjes verplicht moeten stellen. Deze koop je eenmalig voor 10 euro, of je neemt je eigen spijkervrije zooltjes mee. Voor de veiligheid vragen we elkaar om op te letten voor de gereedschappen waar we mee werken. Echt spannende dingen mogen alleen wanneer we er zelf bij zijn.

Let op: Vrijdag 13 augustus is er een speciale meidenmiddag!

Meer

Tijd

(Zaterdag) 14:00 - 17:30

Locatie

Junior IOT

Pettemerstraat 15

Laat een reactie achter